PODELITE SA PRIJATELJIMA

Aleksandar Lepović (5) u Zubinom Potoku živi sa svojom majkom Dritom, inače Albankom, koja se udala za Srbina pre sedam godina i došla u ovaj kraj. Međutim, detetov otac je preminuo, i sad njih dvoje sada žive sami u veoma teškim uslovima.

Drita je iz Albanije došla 2008. u selo Kaludra, gde je sve do smrti svog supruga živela. Kad je on zbog svoje bolesti izgubio bitku sa životom, ova Albanka se uz pomoć lokalne samouprave i kancelarije za Kosovo i Metohiju preselila u kuću u Zubinom Potoku, koja je bila u vlasništvu njenog pokojnog muža.

Iako je mogla zbog teškog života i ništa boljih uslova za život da se vrati u Albaniju sa svojim sinom Aleksandrom, ona to nije želela, već je htela da ostane u Srbiji i da dete odgaja u duhu pravoslavlja, pa ga je i krstila.

Drita nema srpske papire, niti državljanstvo, nema pravo na roditeljski dodatak, a jedini izvor prihoda joj je socijalna pomoć u iznosu od 11.000 dinara mesečno.

Ono što je tera da hrabro korača kroz život je njen sin Aleksandar koji je 11. marta napunio pet godina, a od lokalne eparhije je na poklon za rođendan dobio slatkiše, igrače i neki novac.

– S obzirom u kakvim uslovima živi, ona se ne žali mnogo. Potrebno je da sakupi novac kako bi završila još jednu ili dve sobice u kući, a mora da reši i problem sa vlagom. Aleksandar ima pet godina i trebalo bi da ide u obdanište, ali ona nema dovoljno prihoda kako bi mogla to da mu obezbedi. Mi se borimo da joj u tome pomognemo koliko god da možemo – rekao je protojerej Milan Kavkić za Telegraf.rs.Aleksandar će za koju godinu krenuti u školu, i tada će pravi problemi nastati, ali i pored toga što Drita i on nemaju ono dovoljno ni za normalan život, majka i sin su srećni što su bar zajedno.

– Teško jeste, ko god ima dete zna koliko je novca potrebno. Imam familiju, ali svi oni imaju svoje porodice. Sada ne radim nigde jer moram da čuvam dete i da se brinem o njemu – kaže Drita za Telegraf, pa nastavlja:

– Što se tiče papira, postoje naznake da ću za dve godine ostvariti pravo da dobijem srpsko državljanstvo. Moj pokojni suprug nije bio zaposlen, pa nije mogao da me prijavi, ali na sreću, naše dete ima sve potrebne papire.

U Zubinom Potoku su je svi prihvatili bez ikakvih problema i izlaze joj u susret i pomažu koliko god da je to moguće.

Drita i Aleksandar su mnogo vezani jedno za drugo, a njena jedina želja je da bude u mogućnosti da u rodnom mestu njegovog oca, sinu obezbedi što bolje uslove za normalan život, kakav zaslužuju sva deca.

Pogledajte video:

VIDEO

IZVOR:BALKANSPRESS.COM

Facebook Comments