PODELITE SA PRIJATELJIMA

Porodica Simić živi u Velikoj Hoči, a Srbin Krsta i Albanka Pranvera su se zavoleli na nesvakidašnji način pre više od 10 godina.

Krsta i Pranvera Simić iz Velike Hoče kod Orahovca na Kosovu i Metohiji žive harmonično uprkos izazovima siromaštva. Njihova neobična ljubavna priča počela je na neobičan način, a komšije i dalje ne mogu da poveruju kako su uspeli da prevaziđu sve prepreke tokom protekle decenije.

Pranvera, Albanka iz Kruje, rodno mesto vojskovođe Skenderbega, i Krsta, Srbin sa Kosova, suočeni su s malim izgledima da se ikada sretnu. Međutim, sudbina je intervenisala. Krsta, ulazeći u petu deceniju života, nije očekivao da će se ikada venčati. Ipak, odlučio je da potraži sreću u drugoj zemlji, što se ispostavilo kao izuzetno mudra odluka, prenosi Alo.

Inspirisao se primerom nekoliko muškaraca iz svog sela koji su pronašli životne saputnice u Albaniji, pa je krenuo istim putem. Slučajno je upoznao Pranveru na severu te zemlje, i već pri prvom susretu shvatili su da su stvoreni jedno za drugo.

I tako je sve počelo. Njeni su bili zadovoljni potencijalnim zetom, kućom, selom i uslovima u kojima bi živela na KiM. Sa druge strane, prihvatili su i Krstinu želju da mlada pređe u pravoslavlje, te da se uda u srpskoj svetinji.

Njihova priča u čijoj je srži da ljubav na duge staze može da prevaziđe sve nedaće, ganula je srca brojnih i Srba i Albanaca. Refki Alija je i snimio kako izgleda njihova svakodnevica, koja nije nimalo laka, ali opet, oni se ne žale, već vredno rade, boreći se za bolje sutra.

Mladoženja Simić kaže da je prezadovoljan suprugom.

– U početku mi je bilo teško, jer nisam znala jezik. Drugačija je kultura i običaji, ali sve sam prihvatila i sada to poštujem – rekla je Pranvera.

Selo je, kaže, dobro, a za dalje ona ne zna jer okolo i ne ide. Vredna je, sprema, kuva, gleda decu…

U kuću Simića donela je radost podarivši život Stefanu, Aleksi i Novaku, a u međuvremenu je rodila i četvrtog sinčića.

Snajka kaže da se u kući govori srpski, i da mališani znaju tek poneku reč albanskog.

– Albanski će naučiti vremenom, ali sada je zbog škole najbitnije da znaju dobro srpski.

Kada god mogu, rado idu i kod njenih na sever Albanije. Takođe, i Pranverina familija veoma često dolazi u Veliku Hoču i svi se odlično slažu, te lako prevazilaze i jezičke barijere. Svi su bili i na venčanju kao i na krštenjima kad su se deca rodila.

I svekrva Radmila potvrđuje da je snajki u početku bilo malo teško, ali se vremenom navikla. Kad govori o njoj zove je snaška, a raduje se i kad joj dođe prija. Pošto se ne razumeju, “snaška” onda prevodi.

– Sedma godina kako je ovde, fino se snašla, dobro zajedno živimo. Nema nikakvih problema, bila sam presrećna kada ju je sin doveo u kuću.

Krsta ističe da je zbog supruge, ali pre svega zbog njene familije počeo da uči i albanski i savladao je 50-60 odsto a želeo bi da zna više – da može da priča sa šuracima i tazbinom tamo.
IZVOR:REPUBLIKA.RS

Facebook Comments