PODELITE SA PRIJATELJIMA

Aleksandar i Marija su se preselili iz Beograda na selo gdje su napravili sebi kuću u kojoj sve funkcioniše uz pomoć sunca i kiše.

Beogradska gužva je podstakla Mariju i Aleksandra da se presele u selo ispod planine Rtanj gdje su sagraditi kuću od blata i slame.

Zamisliti život bez računa za struju i vodu zvuči nezamislivo, ali ovom paru je to pošlo za rukom. U potrazi za kvalitetnijim životom, nedaleko od Boljevca, kupili su imanje i uz pomoć volontera, porodice i prijatelja sagradili šezdesetak kvadrata pasivne, kuće bez zidova, u kojoj sve funkcioniše uz malu pomoć sunca i kiše.

Inače, pasivne kuće su veoma dobro izolovane i potrebno im je 85-90% više izolacije u poređenju sa konvencionalnim zgradama. Veoma su dobro zaptivene, tako da nema rasipanja toplotne energije.

“Gledamo u proljeće kada ima više padavina da je sakupimo što više i svuda okolo su nam neki rezervoari. Aleksandar je to super napravio. Imamo preliv iz cisterne za vodu koju koristimo u kući da ide dalje u manje cisterne za zalivanje bašte“, kaže Marija Nikolić iz Markovog potoka.

U bašti ima svega: ljekovitog bilja, kupina, pa i drva za ogrijev. Pokretni kokošinjac je spreman za useljenje prvog jata, u planu su pčele. Dok ne obezbjede prehrambenu nezavisnost, hranu kupuju od lokalnog stanovništva. Aleksandar uspjeva da izdvoji 40 sati nedjeljno za primarni posao.

IZVOR:MONDO.BA

Facebook Comments