PODELITE SA PRIJATELJIMA

EUROPSKE vlade i tvrtke su pokušale naći načine kako bi širenje novog koronavirusa stavile pod nadzor dok broj zaraženih stalno raste.

Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti je razinu rizika za građane Europske unije zbog širenja koronavirusa povećao s nisko do umjerene na umjerene do visoke, rekla je u Bruxellesu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prema najnovijim informacijama zaraženo je više od 90.000 ljudi diljem svijeta. Najviše zaraženih je u Kini (80.000), a slijede Južna Koreja (skoro 5000), Italija (2000) i Iran (1500).

U Japanu su potvrđena 274 slučaja, u Francuskoj 191, Njemačkoj 165, Španjolskoj 120, Singapuru 106, Sjedinjenim Američkim Državama 106 i Hong Kongu 100.

Ukupan broj mrtvih diljem svijeta je 3119, od čega je 2936 u Kini. Najveći broj mrtvih bilježe, nakon Kine, Iran sa 66 mrtvih i Italija s 52 mrtvih.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije jučer je poslao novo ozbiljno upozorenje. Kazao je kako se nalazimo na potpuno nepoznatom teritoriju.

WHO za sada još uvijek nije proglasio epidemiju, ali tu su mogućnost ostavili otvorenom.

“Nikad dosad nismo vidjeli respiratorni patogen koji se toliko jednostavno i brzo širi među ljudima, ali koji se može obuzdati pravim mjerama”, kazao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

novi-korona-virus

DEVETI ZARAŽENI U HRVATSKOJ

Kako je za N1 potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, u Hrvatskoj je potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom.

To je deveti slučaj zaraze virusom u Hrvatskoj, a zaražena osoba je u Varaždinu.

Ministar zdravstva oko 11 sati bit će u Varaždinu.

I iz klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, potvrdili su da je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno devet oboljelih osoba.

Riječ je o vozaču koji je odlazio po robu u zahvaćena područja Italije.

Europske vlade i tvrtke pokušavaju naći naći načine kako bi širenje novog koronavirusa stavile pod nadzor dok broj zaraženih stalno raste.

Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti je razinu rizika za građane Europske unije zbog širenja koronovirusa povećao s nisko do umjerene na umjerene do visoke, rekla je u Bruxellesu u ponedjeljak predsjednica Europske komsije Ursula von der Leyen.

Europska komisija je u ponedjeljak uspostavila skupinu za odgovor na koronavirus koja će razmatrati medicinske rizike kao i posljedice po promet i mobilnost u Europskoj uniji te njeno gospodarstvo. “Ne trebamo se prepustiti panici no stanje će se vjerojatno još pogoršati”, rekao je povjerenik Komisije za krizna stanja Janez Lenarčič na konferenciji za medije u Bruxellesu. U međuvremenu je hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a objavilo da je u potpunosti pokrenulo mehanizam Unije za odgovor na krize, Integrirani politički odgovor na krize (IPCR), koji treba omogućiti brzo i usuglašeno donošenje političkih odluka u teškim i složenim krizama.

 

IZVOR:NOVI.BA

Facebook Comments