PODELITE SA PRIJATELJIMA

Rak gušterače još se naziva i “tihom bolešću” zato što se simptomi vrlo retko pojavljuju u ranoj fazi bolesti. Testovi koji bi pomogli pri ranom otkrivanju, na žalost, ne postoje.

Simptomi koji se pojavljuju su gubitak apetita, mučnina i povraćanje. Možete primetiti bezbolne žute mrlje po koži, žutilo oka, tamnu mokraću ili svetlu masnu stolicu. Takođe, pojavljuje se bol u gornjem delu stomaka zbog pritiska tumora na živce.

Postoje razlike u zastupljenosti u zavisnosti od pola i životne dobi. Tako je karcinom gušterače češći kod muškaraca, a u 80 posto slučajeva pojavljuje se u dobi od 60 do 80 godina.

rak pankreasa

Pušenje je uzrok u 30 posto slučajeva

Ako se ova bolest pojavljivala u vašoj porodici, svakako spadate u rizičnu grupu. Pušenje se navodi kao uzrok raka gušterače u čak 20 do 30 posto, a sledi ga alkohol kao drugi mogući uzročnik bolesti. Preterivanje u jelu i neaktivnost takođe mogu dovesti do te podmukle bolesti.

Nema utvrđenih pravila i preporuka kako ga sprečiti, no ipak se savetuje prestanak pušenja, održavanje određene telesne težine, redovno vežbanje te povećana konzumacija voća i povrća, navode stručnjaci iz Američkog onkološkog društva. Neke studije pokazuju i da određeni vitamini mogu pomoći u prevenciji raka, poput vitamina D.

Hemoterapija nakon operacije može smanjiti šanse za povratak raka. Pacijentima s metastazama (najčešće jetra), hemoterapijama se može olakšati i produžiti život.

IZVOR:SRBIJADANAS.COM

Facebook Comments