PODELITE SA PRIJATELJIMA

Dugo očekivani intervju Novaka Đokovića za američku televiziju CBS konačno je objavljen.

Najbolji teniser svijeta je u dugom i iscrpnom razgovoru s poznatim novinarom Jonom Wertheimom odgovorio na brojna aktuelna pitanja koja se tiču njega i njegove karijere, ali i tenisa uopće.

Novak je rekao da njegova mentalna snaga nije božji dar.

“To nije poklon. To je nešto što dolazi s velikim radom, ispravio je Wertheima.

“Razlika, pretpostavljam, između momaka koji umiju da budu najveći šampioni i onih koji se bore da dođu do najvišeg nivoa je u sposobnosti da ne ostanu predugo u tim emocijama. Za mene je to zaista relativno kratko. Tako da čim to doživim, priznajem… Možda, znate, puknem. Vrištim na terenu, šta god da se desi. Ali onda sam u stanju da se vratim i resetujem”, kazao je Đoković i dodao:

“Možda izgledam zaključano, ali vjerujte mi, unutra je oluja. Najveća bitka je uvijek unutra. Imate svoje sumnje i strahove. Osjećam to na svakom meču. Ne sviđa mi se ovakav način razmišljanja koji često viđam u sportu. Samo razmišljajte o pozitivnim mislima. Budi optimističan. Nema mjesta za neuspjeh. Nema mjesta za sumnje i ovakve stvar. To je nemoguće. Ti si ljudsko biće”.

Razbijanje reketa je češće kod mnogih drugih igrača, ali i njemu se to ponekad desi na terenu.

“Nisam ponosan na to. I stidim se sebe kada to radim, bez sumnje. Ali u isto vrijeme, znate, prihvatam sebe kao ljudsko biće s manom. Količina pritiska i stresa je mnogo veća ako imate gomilu protiv sebe. Istovremeno, zapravo više uživam u okruženju gdje, znate, imam dobru podršku”, dodao je Đoković.

Poznata je situacija iz januara 2022. kada je bio deportovan iz Australije.

“Imao sam većinu svijeta protiv sebe. Imao sam takvo iskustvo na teniskom terenu s publikom koja me možda nije bodrila, ali nikada ranije u životu nisam imao ovo posebno iskustvo”, rekao je i dodao da “nije protiv vakcine” te da je samo “pobornik slobode izbora”.

Dodao je i kako vodi neku vrstu kontakta s protivnicima.

“U tenisu nema fizičkog kontakta, ali ima kontakta očima. Nekada kada sjedimo na stolici tokom pauza na velikom ekranu gledam kako protivnik pije vodu, da li se znoji više nego obično. Da li duboko diše. Kako komunicira s timom”, rekao je Đoković.

Prisjetio se srbijanski teniser situacija u svlačionici pred mečeve s Rafaelom Nadalom i psiholoških igrica koje su se igrale.

“Čak i muziku koju sluša, znate, čujem u slušalicama. Pa znate, to me nervira. Na početku karijere nisam shvatao kako je sve to dio scenarija, zar ne? Tako da sam se time plašio. Ali to me također motiviše da sam uradim stvari i da pokažem da sam spreman, znate? Spreman sam za bitku, za rat”, rekao je Đoković.

Dotakao se i čuvenog finala protiv Rogera Federera na Wimbledonu 2019. godine u kojem je slavio poslije ogromne borbe.

“Taj meč je bio maraton, epski meč. Sjećam ga se jako dobro. Pobijedio sam ga sa 13:12 u petom setu. Kada se pogleda i statistika vidi se da je bio daleko bolji igrač u tom meču u svakom aspektu. Ali, ja sam dobio meč. I to vam zapravo govori da možete da pobijedite ako odaberete momente u kojima ćete biti najbolji”, kazao je Đoković.

Govorio je i o mlađim generacijama koje redovno pobjeđuje s punih 36 godina…

“Uvijek su motivisani kada igraju protiv mene. Mislim da zbog toga nekako probude zvijer u meni”, rekao je Đoković.

Đoković kaže da je Carlos Alcaraz najkompletniji igrač kojeg je u vidio posljednjih godina. Poraz od njega na Wimbledonu bio je buran, a Đoković se posebno osvrnuo na taj detalj.

“Alcaraz je najkompletniji igrač kojeg sam vidio posljednjih godina. Taj poraz u finalu Wimbledona me je razbjesnio toliko da sam morao da osvojim sve u Americi, što sam na kraju i uradio”, istakao je Đoković.

IZVOR:RADIOSARAJEVO.BA

Facebook Comments