PODELITE SA PRIJATELJIMA

Na malom prostoru stvorili su pravu idilu. Snežana Marković se prije 14 godina udala za Mladena i odlučila doći živjeti na selo. Do tada se nije bavila poljoprivredom i stočarstvom, ali vremenom je naučila taj posao i uživa u njemu.

Danas ima svoju malu farmu životinja, a kako je kazala, mir na selu ne bi zamijenila za grad i buku.

– Kada sam se udala došla sam na selo da živim. Selo je od grada udaljeno nekih sedam, osam kilometara, ali je promjena u načinu života. Pogotovo za mene jer prije braka nisam posjećivala selo, a nisam imala i baš puno susreta sa životinjama – ispričala je Snežana.

Kada je došla na selo, poljoprivredom i stočarstvom su se bavili svekar i svekrva. Međutim, nakon njihove smrti, posao je pao na Snežanu i Mladena.

– Mladenova majka i otac su imali nešto stoke, ali su to oni radili. Nama su to više bili kao neki ljubimci, djeca i ja smo ih znali malo pomaziti, i to je to. Međutim, kada su preminuli, mi smo nastavili s tim poslom. U posljednje četiri godine počeli smo i da proširujemo posao. Sada se faktički time bavimo i od toga živimo – istakla je Snežana.

Na farmi je sedam muznih krava, 30 ovaca, a kako je sezona jagnjenja, stado će rasti. Tu su i kokoške, psi, mačke…

– Ovo je kao i svaki posao, nekada je teško, a nekad nije. Međutim, kada se dobro organizuješ, onda i stižeš sve. Ali, ima teških trenutaka. To su živa bića i moraš stalno da se brineš o njima, da ih obiđeš, hraniš – pojasnila je Snežana.

Posao nikada ne staje, tokom svakog godišnjeg doba ima posla. Ljeti se prikuplja hrana, a zimi se troši.

– Konstantno ima posla, ali ne bih mijenjala život na selu za onaj u gradu. Kako prolaze godine, tako sam se i navikla na ovaj život. U gradu imam stan i idem tamo, ali više nije to to. Selo sam više zavoljela. Volim prirodu i životinje. Neki kažu da je ovdje samoća, ali to je ustvari mir. Organizuješ svoje vrijeme, životni prostor – kazala je Snežana.

Poručila je da se od posla na selu može živjeti.

– Više rada donosi i više para. Može se živjeti od ovoga. Možda bih se mogla baviti i nekim drugim poslom, ali ovo ne bih mogla napustiti – poručila je Snežana.

Želja ovog bračnog para je da prošire objekte i kapacitete stoke. Poslove na imanju lako su raspodijelili, one teže fizičke obavlja Mladen, a Snežana se više brine oko higijene mlijeka, ishrane janjadi i teladi na flašicu.

Međutim, kao i svaka žena i majka, obaveza ima i oko kuće i djece koji su školarci, ali uz dobru organizaciju sve stižu.

– Suprug ustaje ranije, on je više za fizičke poslove, čišćenje prostora, a nakon toga se i ja uključujem. Ustajem oko sedam ujutro. Kada uveče obavimo sve poslove, onda dolazi vrijeme za nas – izlazak do grada ili kućna varijanta – rekla je ova mlada i nasmijana žena.

IZVOR:SRPSKAINFO.COM

Facebook Comments