PODELITE SA PRIJATELJIMA

Kaliopi Bukle, pevačica kojoj malo ko može da parira na sceni, godinama već nosi nadimak makedonska Marija Kalas. Ponosna je vlasnica jednog od najraskošnijih glasova na našim prostorima, kada zapeva, čini se da sve stane. Emocije koje budi u ljudima svojim hitovima su neopisive, te su mnoge njene numere postale evergrinovi.

Koliko je ljudi vole, pokazuje i anegdota od pre mnogo godina:

– To je jedan ogroman opus i karijere i koncerata i raznoraznih anegdota, ima puno. Jedan je bio jako simpatičan komentar, sad se ne sećam, bili smo u Bosni i Hercegovini, da li je bila Gračanica ili Zenica, pogrešiću, ima jedan trenutak kada se spuštam u publiku, dok moj bend svira, mi plešemo. Jedna gospođa se digla i prigrlila me i rekla ” Ti si kao Tito”, to mi je bilo tako slatko i simpatično. Najviše volim kada dođu deca na scenu, to mi je kao najveća potvrda da to što radiš, radiš kako treba – rekla je Kaliopi, a ni danas se ništa nije promenulu, neretko ističe da je muzika, zapravo, njen život.

Kaliopi
foto: Printscreen Instagram – kaliopi_officia

Poznata je širom Balkana i danas uživa status pop – dive. Neke od njenih najpoznatijih kompozicija su: „Mesečina“, „Bato“, „Oboi me“ i mnoge druge. Pored uspešne solo pevačke karijere koja joj je donela slavu i titulu kraljice makedonske pop – muzike, bavi se komponovanjem muzike za Makedonsko narodno pozorište, film i balet. Redovno učestvuje na muzičkim festivalima, a svoju je zemlju dva puta predstavljala na Evrosongu.

Kaliopi je rođena 1966. godine u Republici Makedoniji, gradu Ohridu. U periodu detinjstva je sa svojom porodicom živela u Kičevu. Od najranijih dana je izražavala sklonost prema muzici. Nastupila je na dečijem muzičkom festivalu „Zlatno Slavejče“ izvodeći pesmu „Mojata učumelka“. Šira javnost je tada prvi put uočila njen veliki talenat. Priključila se horu „Razvigorče“, te je sa istim redovno nastupala u periodu od 1978. do 1980. godine, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Uporedo je pohađala časove pevanja. Studirala je na Muzičkoj akademiji od 1984. godine. U isto vreme je osvajala prestižne nagrade.

Kaliopi
foto: Kurir

Bila je pevačica u muzičkoj grupi „Kaliopi“. U istoj grupi je bio i njen bivši suprug Romeo Gril. Stvarali su pesme sa kojima su učestvovali na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, gde su često nagrađivani. Nagrada za najbolju interpretaciju dodeljena im je na Opatijskom festivalu, dok su u Tunisu rangirani na drugom mestu kao predstavnici Jugoslavije.

Pesme su redovno puštane na više radijskih stanica. Prvi album su objavili 1986. godine, a nazvali su ga „Kaliopi“. Iste godine su učestvovali na Splitskom festivalu, kada su predstavili pesmu „Da more zna“. Godine 1987. u Zagrebu je izašao drugi album ove grupe nazvan „Rođeni“. Album se sastojao od ukupno devet pesama. Upravo je pesma po kojoj je čitav album dobio ime postala hit širom Jugoslavije, a ista pesma do danas nije izgubila na popularnosti.

Kaliopi je izjavila da ne želi pesmu koja bi bila slična njenom hitu „Rođeni“ ili „Bato“ kako još nazivaju ovu pesmu. Pesma je zapravo nastala u periodu kada su je zadesile teške životne okolnosti. Pesma „Rođeni“ peva o čežnji, patnji i bolu, osećanjima koje je tada zaista proživljavala.

Kada je nastala ova bezvremenska pesma, Kaliopi je imala samo 19 godina. Pesmu je napisao Romeo Gril, koji je bio upoznat sa njenom životnom pričom. Redovno su održavali nastupe u Jugoslaviji, ali i šire. Značajna je njihova turneja po Sovjetskom savezu. O velikoj popularnosti grupe „Kaliopi“ svedočili su njihovi uspesi u vidu raznovrsnih nagrada, kao i velika posvećenost na njihovim koncertima. Kao učesnici na Jugoslovenskom izboru za pesmu Evrovizije, 1988. godine osvojili su deseto mesto. Pesma koju su tada izvodili zvala se „Emanuel“.

Na vrhuncu slave, pevačica i njen bivši suprug, napustili su zemlju i odselili su se u Švajcarsku. Tada se grupa „Kaliopi“ raspala, a ona nije bila muzički aktivna punih deset godina.

Godine 1998. je izdala svoj prvi solo album „Oboi me“, koji je snimila u Švajcarskoj. Album je pozitivno prihvaćen od strane njenih fanova različitih starosnih dobi. Kako je bila sigurna u veliki uspeh ovog albuma, snimila je video spotove za svaku njegovu pesmu, a sve u saradnji sa Makedonskom radio – televizijom. Usledile su brojne nagrade, te je album proglašen za najbolji u Makedoniji.

Kaliopi je važila za najbolju makedonsku pevačicu. Osnovala je svoju muzičku kuću „Kaliopi Music Production“. Drugi solo album „Ako denot mi e noć“ je izašao 2001. godine. Pred oko 4 000 prisutnih fanova promovisala je ovaj album koncertom u Bitolju. U tom periodu je bila učesnik kampanje koja se protivila sukobima u Makedoniji, odnosno njenom severnom jelu. Pored video spotova i pesama na televiziji, kampanju je nastavila turnejom „Na put do Makedonija“. Održan je veliki broj koncerata širom Makedonije. Svoj treći album „Najmila- Live and Unreleased“ je objavila 2002. godine.

Već iduće godine usledio njen četvrti album „Ne mi go zemaj vremeto“. Na albumu se nalaze i dueti sa Esmom Redžepovom i Vasilom Zafirčevim. Radila je muziku za predstave „Taa akterska kuća“ i „Tanc na noćnite peperutki vo Orient-ekspresot“, 2004. godine. Pisala je pesme i za druge izvođače. Redovno je održavala koncerte u Makedoniji, a i šire. U Švedskoj je 2005. godine održala dva koncerta. Kao predstavnica Makedonije na Evroviziji 2012. godine sa pesmom „Crno i belo“ osvojila je 12. mesto. Na Evroviziji je ponovo učestvovala 2015. godine sa pesmom „Dona“, kojom se nije plasirala u finale.

Ostvarila je saradnju sa Edinom Karamazovim na njegovom albumu na kome su gostovale velike svetske zvezde, kao što je Sting, Rene Fleming i drugi.

Buran ljubavni život

Kaliopi smatra da su joj bivši muževi najbolji prijatelji. Prvi brak je imala sa kompozitorom i tekstopiscem Romeom Grilom, sa kojim ima sina po imenu Pako. U periodu najveće popularnosti grupe „Kaliopi“, sa suprugom Romeom se povukla sa muzičke scene i preselila u Švajcarsku. U Švajcarskoj je punih deset godina živela anonimnim životom. Učila je nemački jezik i radila mnoge druge poslove. Pet godina je predavala muzičko u srednjoj školi. Govorila je da su je upravo učenici nagovorili da se vrati muzičkoj karijeri. Na odluku da se vrati u Makedoniju presudila je ljubav prema muzici.

Njena obnovljena saradnja sa bivšim suprugom Romeom Grilom od koga se razvela krajem devedesetih godina prošlog veka sve je iznenadila.

– Falio mi je, pa sam jednostavno okrenula broj telefona i rekla mu to. Najviše mi je nedostajao kada sam se u dugogodišnjoj karijeri našla pred najvećim mačem sa dve oštrice nazvanim Evrosong. Tada sam bila sigurna da je on jedini koji može sa mnom da ponese taj tovar, da napravi pravu pesmu jer me najbolje poznaje.

Između nas se nekad dogodila ljubav, istinska i prava. Dogodilo nam se vreme, muzika, dete… Dogodio nam se razvod, bol, patnja… Dogodio nam se život. Nas dvoje imamo svoje živote i srećni smo. Obnovljena saradnja znači više od obnovljene veze jer se muzika ne stvara bez emocija. Romeo je još moj najbliži rod. Romeova stara deviza je: Volite malo, volite dobro, volite – Romea Grila.

U Švajcarkoj sam jedno vreme sam sa Romeom imala privatnu školu muzike, bila sam domaćica, supruga, majka… Trajalo je deset godina i danas sam veoma ponosna na taj deo svoje životne priče.

Po mom povratku u Makedoniju o nama se pričalo sve i svašta, a samo se mi nismo oglašavali. Zar to nije fascinantno? Činjenica je da su naši životni putevi krenuli u različitim pravcima samo je sudbina. Danas moj sin Pako, koji je odrastao sa ocem, ne voli kada pričamo o njemu u javnosti. Samo mogu da kažem da je on naša najveća ljubav i da smo jako ponosni roditelji. I svakako, on je naš najveći kritičar.

Godine 1996. razvela se od supruga koji je ostao sa njihovim sinom u Švajcarskoj. On joj nikada nije zamerio što se vratila u Makedoniju. Kaliopi je mnogo ponosna na njega.

Drugi put je bila udata za glumca Vasila Zafirčeva. Ovaj brak je dugo važio za jedan od najromantičnijih brakova poznatih osoba. Bila je to ljubav na prvi pogled. Vasil je trinaest godina mlađi od Kaliopi, ali im ova razlika u godinama nikada nije predstavljala problem. Odluka o razvodu braka je bila zajednička.

– To vreme je sada već daleka prošlost i nešto o čemu se već dovoljno pisalo. Više bih volela da govorimo o ljubavi kao predznaku za budućnost. Ipak, sve stare priče nose epitet – stare, ispričala je u jednom intervjuu.

Nakon što se rastala po drugi put pevačica se posvetila sebi, redovno se bavi sportom, pešači po deset kilometara dnevno, igra tenis i bavi se raznim drugim hobijima. Kaliopi smatra da je moderna, avangardna i pomalo luda. Za svoje glavne adute ističe pevanje, emocije i pesme. Ponekad je njen privatni život bio daleko od savršenstva, ali nikada nije dopustila da skandali postanu sastavni deo nje ili njenih bližnjih. Sve životne radosti i tuge izražavala je kroz svoje pesme. Smatra da je pesma „Vučica“ najbolje opisuje.

Osim muzike, svakodnevno je ispunjava osećaj da joj je Bog podario iskrene prijatelje. Sve svoje slobodno vreme koristi kako bi ga posvetila voljenim osobama. Voli da šeta u prirodi sa psima, da svira klavir, te da se bavi fotografijom. Nikada nije razmišljala o tome da sebe podvrgne plastičnim operacijama koje bi joj donele drastične promene na licu i telu. Ne želi da izbriše tragove vremena sa svog lica. Misli da svaka bora na njenom licu ima svoju priču, jer je nastala u nekoj bitnoj životnoj situaciji.

Smrt na koncertu

Krajem prošle godine Kaliopi je održavala solistički koncert u Beogradu,posle dužeg vremena, a karte da za ovaj mizički spektakl planule su u rekordnom roku. Među gostima bila jei gospođa koja je veoma volela pesme ove makednoske dive, te je želela da se zabavi sa drugaricama i ćerkom. Međutim, njoj je iznenadala pozlilo u sali, a iako je Hitna pomoć reagovala munjevitom brzinom, reanimacija je bila neuspešna, žena je preminula na licu mesta. Pevačici je dugo trebalo da se oporavi, ističići da joj je to bio najteži dan u karijeri.

– To je jedan ogroman opus i karijere i koncerata i raznoraznih anegdota, ima puno. Jedan je bio jako simpatičan komentar, sad se ne sećam, bili smo u Bosni i Hercegovini, da li je bila Gračanica ili Zenica, pogrešiću, ima jedan trenutak kada se spuštam u publiku, dok moj bend svira, mi plešemo. Jedna gospođa se digla i prigrlila me i rekla ” Ti si kao Tito”, to mi je bilo tako slatko i simpatično. Najviše volim kada dođu deca na scenu, to mi je kao najveća potvrda da to što radiš, radiš kako treba – rekla nam je Kaliopi.

IZVOR:RBDSM.NET

Facebook Comments