PODELITE SA PRIJATELJIMA

„Srbi su lepi, markantni, zavodljivi, pažljivi… Naizgled mačo muškarci, a u duši su nežni i pitomi“… „Na kom sajtu mogu da nađem neke fine Srbe? Bila sam u Crnoj Gori, upoznala jednog Srbina, opčinio me je, ali on je zauzet“… To je samo delić „vapaja“ na internet-forumima preko kojih mlade Ruskinje izražavaju želju da se udaju za Srbe.

U Rusiji je godinama vladao trend da se devojke udaju za strance. Političari i stručnjaci za socijalna pitanja su glasno govorili o opasnom izvozu nevesti — hiljade i hiljade Ruskinja svake godine napuštalo je zemlju. Ženska bračna migracija kao socijalni fenomen pojavio se u Rusiji devedesetih godina prošlog veka, odmah posle raspada Sovjetskog Saveza i pada „gvozdene zavese“.

U zemlji se teško živelo, pa su ruske neveste mahom hrlile u inostranstvo u nadi da će tamo imati bolji život. U to vreme, iz zemlje su masovno odlazile visokoobrazovane žene, jer su udajom dobijale i šansu da negde na Zapadu rade u struci i uzgred nešto i zarade.

Međutim, taj trend je vremenom počeo da jenjava, nakon Putinovog dolaska na vlast. Stručnjaci takav preokret objašnjavaju poboljšanjem ekonomske situacije u zemlji i porastom životnog standarda. Danas Ruskinje, naročito one obrazovane i u velikim gradovima, ne žele da ograničavaju svoju slobodu, već da grade karijeru, putuju po svetu i vode aktivan društveni život. Psiholozi i sociolozi kažu da su se one emancipovale, i tvrde da Ruskinje sada sve kasnije ulaze u brak.

Istina, i dalje ima mnogo onih kojima su na prvom mestu tradicionalne vrednosti — kuća i porodica, ali i onih koje su „lovci“ na dobro situirane muškarce, koji bi trebalo da „reše sve njihove probleme“. Uostalom, kao i u svakoj drugoj zemlji u svetu. Ipak, interesovanje Ruskinja za strance nije iznenađujuće ako se uzme u obzir demografska situacija — prema statistici, Rusija je država žena, a njih je za oko deset miliona više nego muškaraca. Nekada su najpoželjnije neženje među Ruskinjama bili Amerikanci, Nemci i Italijani, i uopšte muškarci koji dolaze iz bogatih i razvijenih zapadnih zemalja.

Ali, na ceni su i Srbi. Osim u svom gradu, u restoranu ili na poslu, često su se devojke sa strancima upoznavale preko agencija za bračne kontakte, a kasnije i preko interneta. Ređe preko provodadžija. „Kad devojka ide u bračnu agenciju i traži stranca, jasno je da ona ne traži voljenu osobu, već čoveka s kreditnom karticom“, oštro su ih osuđivali. Pa, ako se uzme u obzir finansijski status Nemca, Italijana ili Francuza, nameće se pitanje kakve su tu šanse prosečnom Srbinu. Ipak, reklo bi se — velike! Najveća prednost Srba u odnosu na ostale nacije je pravoslavna vera, slovensko poreklo, bliskost jezika i kulture… A mnogim Ruskinjama je upravo to presudno. Ruskinje vide Srbe kao lepe, zgodne, stasite i temperamentne muškarce, čvrstog karaktera, pomalo grube, tradicionaliste, dobre ljubavnike, pouzdane partnere i dobre očeve. Osim toga, Srbi su otvoreni, srdačni, darežljivi… Duhoviti su, šarmantni, zabavni… Opisuju ih i kao vredne, sposobne i dobre domaćine, koji u kući vode glavnu reč. „On je gazda u kući, a njegova reč je zakon… Ume i da lupi pesnicom o sto, ali mu je porodica svetinja“, pišu na forumima iskusne srpske snajke ruskog porekla. Prema ženama su pažljivi, dodaju one, često slatkorečivi, a umeju da budu nežni i romantični. Pravi su džentlmeni i muškarci! Ruskinje veličaju i hvale srpske muškarce na „sva usta“, ali im „prebacuju“ da su veoma zahtevni. „Oni bi hteli uvek sređenu damu pored sebe, domaćicu u kući, strastvenu ljubavnicu i dobru majku njihovoj deci. I sve to u jednome“, dodaju šaljivo. Međutim, ima i onih koje su se „opekle“ — one Srbe opisuju kao posesivne, ljubomorne, tvrdoglave, svadljive i „preterano emotivne“. Za njih kažu da su preke naravi, a da uz to vole i da „švrljaju“. Ipak, slažu se čak i one da „svuda ima raznih ljudi“. Udati se za Srbina često znači ’udati se‘ i za njegovu majku“, kritikuju Ruskinje koje su živele u zajednici. Koliko ima srpsko-ruskih brakova niko pouzdano ne zna. Uglavnom se Srbi žene Ruskinjama, dok se primeri u kojima se srpska žena udala za Rusa gotovo mogu izbrojati na prste. Mešoviti srpsko-ruski brakovi sklapaju se već vekovima — tako je bilo i u carsko doba, i u sovjetsko vreme, a tako je i danas. Toga će uvek i biti. „Na kraju, ono najvažnije — Srbi zaista veoma vole ruske žene. To je velika istina! Oni nas jednostavno vole zbog toga što vole sve što je vezano za Rusiju“, navodi jedna Ruskinja.

Srpski muškarci, s druge strane, svoje supruge Ruskinje opisuju kao lepe, negovane, seksipilne, koketne, zagonetne, tople i mudre žene, privržene kući i porodici, kao dobre domaćice i majke. Izvor: sputniknews.com

IZVOR:KURIR.RS

Facebook Comments