PODELITE SA PRIJATELJIMA

Marko Milutinović iz sela Drežnik kod Užica godinama je tražio ženu za ženidbu, ali kako su godine prolazile, a žena nije bilo nigde na vidiku, odlučio je da oženi Albanku šta mladoženja mora da ispuni da bi „kupio Albanka i zašto mladić kupuje zlatni lančić, prsten i odelo, saznajte u nastavku priče sa Markom:

– Nekoliko puta sam išao u Skadar, gledao devojke, nijedna me nije privukla, pa su me pitali kakvu ženu tražim. Nisam tražio ženu za zabavljanje, već za brak. Imao sam 46 godina kada sam upoznao Manjolu, ali je žena koja je prevodila na albanski rekla da imam 36 godina. Na sreću, izgledam mlađe, pa su lako poverovali.

– Manjola je tek posle tri meseca, kada smo dugo živeli zajedno, u mom pasošu video da sam rođen ’66, a ne ’76. Pa je onda pozvala mamu i rekla „Majko, on ima 46 godina, može da mi bude otac“ – priča Marko kroz osmeh početak svog života sa Albankom.

– Međutim, Manjola je to brzo preboleo, godine nisu bitne kada se neko dobro snađe. Za tri meseca je naučila srpski, dobro se uklopila, dobra je sa ljudima u selu i prezadovoljan sam – kaže Užičanin.

Marko dodaje da su ljudi kada su čuli da se oženio Albankom govorili: „Pa, zašto baš Albanka?“ pričaju se od „uha do uha“, ali se posle sve smirilo. U selima su uglavnom stariji ljudi, a oni muškarci koji ostanu neoženjeni teško pronalaze ženu koja želi da živi na selu. Teško se odlučuju za Albanku, prvo zbog njene nacionalnosti, a drugo zbog novca koji daju onome ko mu nađe ženu.

– U Albaniju idete tri puta, prvi put kada se sretnete. Ako se volite, onda zakažite sledeći sastanak. Prilikom drugog susreta dođeš kod nje na kafu, ostaviš 50 evra ispod šolje, to je albanski običaj, uzme majka buduće žene. Onda ideš u grad sa njom, njenom majkom i prevodiocem. Tamo se kupi odelo za mladića, zlatni lančić i prsten (jer je to i njihov običaj), kasnije se vratiš kući na ručak, pa možeš da ideš – priča Marko o albanskim običajima.

Za vreme treće surete u njihovom restoranu se održava venčanje. Albanci insistiraju na tome. Na njihovim svadbama nema klasičnih kola i trubača, kao na srpskim svadbama, a mladoženja kupuje venčanicu.

IZVOR>ALO.RS

Facebook Comments