PODELITE SA PRIJATELJIMA

– Da sam muško, ispod mojih objava pitali bi za cenu teladi i marku traktora. Kada ja nešto napišem, pitaju čija mi je farma koju slikam – kaže ona

Kada je mlada poljoprivrednica, Milesa Radojević (23) iz sela Brančić kod Ljiga, na društvenim mrežama pokušala da polemiše u grupama čija je tematika poljoprivreda suočila se sa podsmehom i nepoverenjem. Pitanje je samo – da li zbog toga što je žena, što je mlada i lepa ili zbog toga što voli da se slika kao i većina njenih vršnjakinja.

Kada je na Fejsbuk grupi za poljoprivrednike postavila oglas da traži radnike na farmi nisu joj verovali da je farma njena ili su joj pisali prostačke komentare. Kada Milesa postavi oglas da prodaje telad, muškarac napiše da će se na telefon javiti muškarac koji pojma nema o oglasu

– Da sam muško, ispod mojih objava pitali bi za cenu teladi i marku traktora. Kada ja nešto napišem pitaju čija mi je farma koju slikam, zašto sam u belim helankama ili majici na bratele, a ono što radim je je malo ili loše.

Ako je i dobro, zameraju zašto sam se uopšte slikala i to okačila – komentariše ova mlada žena.

Milesa ima 23 godine, razvedena je i živi sa roditeljima i dvoje dece, ćerkom od šest godina i sinom od četiri. Farma je velika, posla mnogo, pa porodica uvek mora da ima bar jednog zaposlenog radnika. Milesa radi na njivi, u bašti i štali, u kući je domaćica i sve vreme majka dvoje mališana. Kada izlazi izgleda kao bilo koja varošanka, u svakom pogledu.

– Bavimo se isključivo poljoprivredom. Imamo 35 krava muzara i glavna delatnost nam je proizvodnja mleka, dnevno predamo 500 litara. Imamo telad i bikove za prodaju, sve ukupno 70 grla. Na 30 hektara zemlje, što naše, što iznajmljene, gajimo kukuruz, pšenicu, lucerku. Kada sam u štali, moj je posao muža, imamo izmuzište, ali ne i sistem za mužu, u istom trenutku mogu da se muzu po četiri krave. Na njivi sa drugim radnicima vozim neki od pet naših traktora, baliram, valjam kada se seje, tanjiram. Skupljam baliranu detelinu u sezoni, spremam silažu za stoku. Ako tu nema posla, onda sam u bašti. Na selu uvek ima posla – objašnjava Milesa.

Ide u detalje, o tome koliko je teško naći i zadržati dobrog radnika na farmi, žali se na nisku cenu mleka, priča o traktorima. Zanima je i osnivanje zemljoradničkih zadruga. Ali, kada Milesa na društvenim mrežama zatraži mišljenje na neku od poljoprivrednih tema, u komentarima joj zameraju što pući usne kad se snima, komentarišu joj garderobu i klompe. I to u vreme kada većina mladih, posebno devojaka, beži sa sela.

Telefone sa kamerom imamo i mi na selu, pa ne znam zašto je problem da se slikamo i to “kačimo”, mada moram priznati da muškarcima niko ne zamera fotkanje u njivi. Ne znam zašto je problem što se fotografišem u čistoj odeći i šortsu, pa ni jedna žena se neće slikati kada je prljava i niko gradskim devojkama dok rade na 40 stepeni ne zamera šorts i bretele – priča Milesa uz napomenu da se neće povući ni pred kakvim glupim zamerkama.

Ova mlada žena kaže da voli život na selu, a da joj moderne tehologije, korišćenje interneta na sve načine, pomažu da nešto nauči od drugih na društvenim mrežama i zabavi se posle napornog dana.- Nekada si iskustva mogao da razmenjuješ sa svojim seljacima, sada putem društvenih mreža možeš da se savetuješ sa poljoprivrednicima iz cele Srbije. Ili sa njima da podeliš slike i snimke, pokažeš im svoj radni dan – objašnjava lepa poljoprivrednica.

Na komentar da je možda veći problem njena lepota nego to što je žena, Milesa kaže da ne veruje u to jer lepim muškarcima niko ne zamera slikanje mišića. Čini mi se da je u Srbiji čudo što mlada žena živi na selu i time se hvali, to slika i pokazuje. Ja se time ponosim, što su me od malena učili da radim, a da ne zapostavim ni provod, ni brigu o sebi. I ja svoju decu učim – pomozi mami ovo, pomozi ono, jer dok su mali sve im je zanimljivo, a kada porastu imaće usađene radne navike – objašnjava ova mlada majka.

IZVOR>TELEGRAF.RS

Facebook Comments