PODELITE SA PRIJATELJIMA

Prva „udavača” iz Albanije stigla je i u višegradsko selo Paočiće. Lijepa Vera Čardaku (31) udala se za Darka Stjepanovića (30) po svim tradicionalnim običajima iz okoline Skadra. Sad živi u zajedničkom domaćinstvu sa mužem, svekrom i svekrvom u Višegradskoj Župi.
– U kući sve blista od reda i čistoće a dvorište je za primjer svima u selu. Vera se odlično snalazi u Paočićima kao da je ovdje rođena. Takva mlada se samo poželjeti može – hvale je sve komšije.

Veliko imanje

Zbog ljubavi i boljeg života Vera je odlučila da ode daleko od rodnog mjesta a dom Stjepanovića je rado dočekao mlado žensko čeljade jer kažu da ovdašnje cure neće na selo, spavaju do podne i ne poštuju starije.

– Čim nekoj od ovdašnjih cura spomenete oca, majku i kravu, bježe glavom bez obzira. Nijedna neće da živi na selu. U gradu posla nema a ovdje imam veliko imanje, dosta stoke i sve što nam treba da se normalno živi. Zato sam i odlučio da se uputim u Albaniju da nađem ženu – priča Darko.

Kaže da je poznavao druga iz Ivanjice koji se takođe oženio Albankom. Našao je prevodioca i sa još dva rođaka iz Višegrada preko Crne Gore krenuo za Skadar.

Mogao da bira

– Kada smo stigli u okolinu Skadra prošli smo kroz 15 kuća i u svakoj ima cura za udaju. Mogao sam da biram od 16 do 40 godina ali ja sam odabrao Veru, katolkinju. Po njihovom običaju, morao sam za vjeridbu ponijeti lančić sa početnim slovom moga imena, prsten, narukvicu i minđuše, sve od zlata.

Nisam mogao sam isprositi curu, trebalo je da nas bude najmanje sedmero iz familije. Prvi put sam je samo vidio. Prošetala je ispred mene kao na modnoj pisti. Drugi put sam dao besu, a treći put sam je vjerio i tada sam je tek zagrlio. Četvrti put sam došao na dogovor oko svadbe sa njenim roditeljima, a peti put sam je mogao izvesti iz kuće – kazuje Darko.

Sve joj super

Vera već dva mjeseca živi u Paočićima. Ovdašnji jezik slabo govori ali dobro ga razumije. Na mnoga pitanja odgovara „super”.

– Super Darko, super mama i tata, super selo – smješi se lijepa Albanka.

Momaka napretek

U Višegradskoj Župi ima dosta momaka koji bi da krenu Darkovim stopama, kako bi formirali svoje porodice, jer kažu, Albanke vole selo, vrijedne su, poštene i odane svojoj porodic

IZVOR.bosnjaci.net

Facebook Comments