PODELITE SA PRIJATELJIMA
Opština Rekovac u Šumadiji suočava se sa sve većim odlaskom mladih ljudi. Zbog toga su značajne mere populacione politike koje opština sprovodi. Mladi bračni parovi za sklopljeni brak dobijaju 20.000 dinara, dok za rođenje deteta opština daje 100.000 a poslednja mera došla je u vidu dobijanja savremenih plastenika za deset porodica.

Porodica Tomić u selu Tečić kod Rekovca se već deset godina bavi cvećarstvom. Zorica i Bogdan su mladi bračni par koji se odlučio da ostane na selu iako su fakultetski obrazovani, a godišnje proizvedu i do 30 000 sadnica cveća.

„Supruga je završila Tehnički fakultet, ja sam inženjer telekomunikacija i prosto je neverovatno da se takav mladi bračni par odluči za ovakav korak u životu, ali eto mi smo videli da jednostavno može lepo da se živi na selu i od svog rada. Ipak pre svega želimo da nam i porodica odrasta u jednoj ovakvoj mirnijoj sredini, da bukvalno i mi živimo nekim lagodnim životom“, kaže Bogdan Tomić, selo Tečić, opština Rekovac.

Opština Rekovac ima oko 10.000 stanovnika. Zbog toga su značajne mere populacione politike u ovoj šumadijskoj opštini, a među poslednjima je doniranje 10 savremenih plastenika mladim bračnim parovima.

„Po plasteniku 360.000 dinara  je investicija. To su plastenici veličine 20 puta 5 metara sa sistemom za navodnjavanje sa mogućnošću da čak i mnoge pomoćne mašine uđu u plastenik kako bi se i taj deo zemljišta obradio. Prednost su imali bračni parovi sa više dece i mladi bračni parovi koji nisu bili zaposleni“, kaže Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac.

„Novi plastenik biće u stvari zamena za dva manja plastenika zbog svoje površine i pre svega zbog svojih performansi koje on ima. Sigurno će mi proširiti za desetak hiljada sadnica cveća, plus što ću moći i viseće biljke da plasiram u većim količinama. Moći ćemo da ga koristimo čak i za povrtarsku kulturu ako jednog dana odlučimo da promenimo i da se ne bavimo više cvećarstvom“, kaže Bogdan Tomić, selo Tečić, opština Rekovac.

U opštini Rekovac meštani se najviše bave plasteničkom proizvodnjom cveća i povrća, prostora na tržištu ima pa mladi bračni parovi uz podsticaje, koji im se na lokalu nude, mogu da zamisle svoju budućnost i život na selu.

IZVOR:LEVACKENOVINE.COM

Facebook Comments