PODELITE SA PRIJATELJIMA

Većina će nakon ovoga telefon da sklanja od sebe i da ga ne nosi u pantalonama.

Novak Đoković poznat je kao neko ko veoma vodi računa o svom zdravlju, a upravo je promena načina ishrane dovela do toga da je igrač – koga su svojevremeno mučili bolovi, teškoće sa disanjem i povrede na terenu – odjednom postao teniski broj jedan u svetu.Pored napornih treninga koji su za njega svakodnevica, Nole izuzetno pazi šta jede, ali pažnju obraća i na neke druge stvari, tj. navike koje bi mogle da imaju uticaj na zdravlje.

Ove teme se dotakao i u svojoj knjizi “Serviraj za pobedu”, gde je u nekoliko rečenica slikovito objasnio uticaj mobilnog telefona na zdravlje.

– Pitajte nekoga u prostoriji da izbaci desnu ruku, a levu stavi na stomak, tako im testirajte snagu. Onda mu dajte da drži mobilni telefon u levoj ruci, na stomaku i ponovo ga testirajte. Radijacija mobilnog telefona će loše uticati na njegovo telo i oslabiće otpor njegove desne ruke, kao i hrana na koju ste netolerantni. To je nešto što vam otvori oči, nešto što će vas naterati da razmislite dva puta pre nego što ponovo budete nosili telefon u džepovima pantalona – objasnio je Novak.Dugo je oklevao, ali na kraju je njegov lakat zahtevao operaciju. Posle dve godine razmišljanja i bolova, operacija je morala da se uradi, a sada se toga prisetio u novom intervjuu za “L’Ekip”.

– Imao sam sreću da nisam bio bolestan ili povređen često u svojoj karijeri. Najteže mi je bilo sa laktom. Jedan sam od najkonstanijih tenisera svih vremena i uspeo sam da održim svoje telo zdravim. To je za mene dokaz da radim prave stvari. A na kraju su činjenice i rezutlati bitni. A čak i pored tih rezultata, ja stalno postavljam pitanja sebi i tražim puno od svog tima. Zaista sam duboko razmišljao o tome i morao sam da se operišem. Ali jesam pogrešio u nekim stvarima oko toga. Nisam mom laktu dao dovoljno vremena da se oporavi i uzimao sam lekove protiv upala, što sam naravno izbegavam.Tada mi je kratkoročno to pomagalo – iskren je bio najbolji teniser sveta.– Došao sam do momenta kada mi je telo reklo: ‘Ok, nema više pokušaja. Ne možeš više ni da serviraš’. I otišao sam kod jednog od najboljih hirurtga na svetu. Uradio je odličan posao i jako sam mu zahvalan na tome. Bio sam uplašen, ja ne volim hirurge. Nadam se da ih neču videti više nikad u životu i radim sve da tako bude – završio je Novak.

espreso.co.rs

Facebook Comments