PODELITE SA PRIJATELJIMA

Obe mlade udale se pod trobojkom u pravoslavnoj svetinji

BEOGRAD – Sve je više naših momaka iz seoskih sredina koji su svoju sreću našli u Albaniji pošto većina naših devojaka jednostavno ne želi da se uda, što bi se reklo, za seljaka.

Retko koja pođe za momka sa sela jer to znači mnogo teži život od onog u gradu ali i težak rad – od jutra do mraka što uključuje i štalu i njivu, ali i brdo “kućevnih poslova” plus gledanje dece.Tako su mnogi naši mladići iz opustelih sela iz kojih su devojke decenijama unazad bežale u grad ili inostranstvo ipak našli rešenje – u Albaniji. Ima sigurno dvadesetak godina kako su prve naše neženje krenule put te zemlje da kući povedu žene svog života koje su rade da ostanu na selu i tamo rode i gaje decu.

Jedan od najsvežijih primera jesu dva brata, dva Srbina iz okoline Aleksandrovca – Zoran i Draža koji su isprosili dve albanske neveste Mihu i Miru koje su sada jetrve.O njihovom putešestviju snimljena je i emisija u kojoj je moglo da se vidi kako to izgleda kad Srbin ode po mladu u Albaniju, šta se dešava na albanskoj svadbi i kakvi su običaji.

Prvi je put Albanije, još ranije krenuo brat Zoran koji se oženio plavokosom Mihom koja kaže da je plakala kad je odlazila iz roditeljske kuće, ali da se sada već navikla i da joj je lepo sa mužem, pa je i pomalo savladala srpski.Pošto je video od brata, na isti korak odlučio se i Draža koji se oženio Mirom i u emisiji otkrio i koliko ju je, kako se reklo, “platio”. On kaže da je nije kupio kako to mnogi misle jer se nevesti dopao takav kakav jeste, ali da je u troškove ušao put, pokloni za nju i slično, što je na kraju “izašlo oko 1.500 evra”.

– Mira me koštala samo običaji, put i ono što sam kupio njoj – kaže Dragutin kod od milja zovu Draža.Za njih je razvod braka sramota, pa jako paze u čiju kuću ulaze. Kad smo se dogovorili da se venčamo, došao je brat Manjola da vidi gde živim. Njih ne zanima novac, ja nemam auto, idemo autobusom, ali njoj ne smeta. Mogu da joj kupim i patike za 1.000 dinara, neće da se ljuti – kaže Marko.

Cena se kreće od 3 do 5.000 evra, a kako ćete proći zavisi od vas. Ima muškaraca koji kažu „nađi mi ženu, ja ne pitam za cenu“, voze auto, imaju dobru kuću – naravno da plaćaju bogatstvo. Te hiljade evra ne idu porodicama tih devojaka, kako mnogi misle, već ovim posrednicima koji ti nađu ženu.

Mira je ispričala i da njen tata nije imao ništa protiv udaje za Srbina ali da se selu u okolini Tirane iz kojeg je to nije dopalo zbog rata i svega što se dešavalo između dva naroda.Na pitanje zašto nije poslušala selo koje je reklo da to nije dobar izbor, Mira kaže zato što joj se Draža dopao i zato što se zaljubila u njega.

IZVOR:KURIR.RS

Facebook Comments