PODELITE SA PRIJATELJIMA

Tri sveštenika SPC, koji su bogoslužbeni vijek proveli na području opštine Lopare, nedavno su otišla u zasluženu penziju.

Naslijedili su ih sveštenici Ostoja Dikić, Spasoje Radovanović i Duško Đurić, koji je, između ostalog, bogoslovski fakultet završio u Rusiji. Tamo je upoznao suprugu Olgu sa kojom ima četvoro djece.

– Narod Majevice je blag, dobronamjeran, privržen crkvi, tako da ovdje na Majevici nije teško službovati – započinje priču za RTRS protonamjesnik Duško Đurić, starješina Hrama rođenja Presvete Bogorodice .

Deset je mjeseci na čelu Mačkovačke prve parohije, koja pokriva četiri sela u opštini Lopare.

– Novoosnovanu kragujevačku bogosloviju upisao sam 1998. godine, a potom Moskovsku duhovnu akademiju. Rukopoložen sam 2006. godine za sveštenika i postavljen na zvorničku parohiju gdje sam službovao 15 godina – rekao  je Duško.

Tokom školovanja u Rusiji sveštenik Đurić upoznao je suprugu Olgu, koja je studirala za dirigenta crkvenih horova. Danas imaju četvoro djece, najmlađa je devetogodišnja Isidora, Sofija i Ksenija imaju 14 godina, a najstariji je sin Dako 15 godina.

– Tamo smo se upoznali i tamo smo dlučili da kroz život kročimo zajedno – kaže otac Duško.

Dvije i po godine smo se zabavaljali , ja sam završila tri godine studija a njemu je ostala još jedna, onda sam ja radila u jednom hramu kao dirigent u Podmoskovlju. Kad je Duško završio odlučili smo da se uzmemo i došli smo ovdje – priča supruga Olga.

Ruskinja Olga zavoljela je ovaj kraj i ima želju da baš pri crkvi osnuje veći hor, jer trenutno postoji samo pjevačko društvo sa nekoliko članova.

Hram u Mačkovcu, posvećen Rođenju Presvete Bogorodice, izgrađen je 1913. godine.

IZVOR:SRPSKA.COM

Facebook Comments