PODELITE SA PRIJATELJIMA

]Dragan Nikolić (48) iz sela Vrbovac kod Blaca pronašao je ljubav svog života u Albaniji i oženio se Hanijom (44)

Kada su se vratili u selo, dočekalo ih je predivno iznenađenje – svadbeno veselje koje su za njih organizovali žitelji sela. Predsednica Mesne zajednice Vrbovac, Latinka Pavlović, rekla je da su mladence dočekali uz gromoglasan aplauz i da je usledio ručak sa muzikom.

Dragan je veoma cenjen u selu zbog svog poštenja i vrednog rada. On nema nikoga od bliskih rođaka, jer su mu roditelji preminuli rano, a kasnije i rođeni brat.’

Bez obzira na teške okolnosti, Dragan je vredan radnik koji se bavi poljoprivredom, sadi baštu, bere pečurke i radi sve što je potrebno da bi obezbedio sebi egzistenciju. Latinka ističe da je zbog toga selo želelo da ga obraduje tako što će organizovati svadbeno slavlje

.

Vrbovac je malo selo sa samo 60 domaćinstava i 120 stanovnika, ali su svi koji su mogli učestvovali u organizaciji svadbe, što je uključivalo pedesetak meštana i Draganove dalje rođake.

Svi su doneli poklone za mladence – neki novac, neki posteljinu ili druge stvari. Latinka i još jedna žena su išle od kuće do kuće da sakupe novac za kupovinu potrebnih stvari za proslavu. Žene iz sela su pripremile razne poslastice poput pogače, kiflica i pita, a slavlje je bilo prava manifestacija zajedništva i radosti.

Latinka naglašava da je to bila prva svadba u selu u devet godina koliko ona živi u Vrbovcu. Planira da svaku sledeću snaju, bez obzira odakle dolazi, dočekaju na isti način – zajedničkim svadbenim veseljem. U junu će proslaviti 60 godina braka najstarijeg bračnog para u selu, što je, kako ističe, veliki događaj.

Da bi imali mesto za okupljanja, selo je obnovilo jednu od prostorija u staroj školi koja je izgrađena 1954. godine. Krov je bio srušen, plafon je pao, ali su meštani uspeli da ga poprave i stvore prostoriju u kojoj se može okupiti 100 do 150 ljudi. Tu su zimi deci delili novogodišnje paketiće, koje su dobili od sponzora iz inostranstva.

Latinka se zajedno sa meštanima trudi da poboljša uslove za život u Vrbovcu i zadrži mlade u selu. Tri godine pre toga, uspeli su da ponovo otvore četvororazrednu školu koja nije radila 21 godinu, a sada ima dva đaka. Iako je selo malo, Latinka i drugi meštani rade na tome da održe zajednicu i stvore prilike za mlade ljude.

IZVOR:(informer.rs)

Facebook Comments