PODELITE SA PRIJATELJIMA

Bakšiš joj je bio dobar sa vremena na vreme, ali nije dovoljan da bi se na njega oslonila

Anabela Muhi (20) iz Vršca je na nagovor svog oca odlučila da ode za Nemačku, a kaže da je za to što joj je rekao bio u pravu, jer je i sama videla da u svojoj zemlji ne može da zaradi dovoljno.

Anabela je počela da radi kao konobarica od svoje 17. godine, a ubrzo nakon toga je upisala fakultet i uporedo radila i studirala. Kaže da joj je otac rekao da će u Nemačkoj zarađivati više, pa je videvši da joj ovde teško ide da zaradi, odlučila da se uputi put Nemačke.

Ispričala je da je kao konobarica doživljavala dosta neprijatnih situacija u tom poslu, međutim, ističe da je većina ljudi uglavnom bila prijatna. Bakšiš joj je bio dobar sa vremena na vreme, ali nije dovoljan da bi se na njega oslonila. U toku letnje sezone je radila i u Hrvatskoj iz koje je ponela lepe utiske, ali i odluku da ode u Nemačku. Pa je direktno sa te sezone otišla u Nemačku, tu je kaže 10 dana i još uvek ne poznaje nikoga osim njenih kolega sa posla.

Nemački je, kaže, učila u osnovnoj i srednjoj školi, punih 12 godina, zna da čita i piše i može da se sporazume, posebno kad je reč o porudžbinama na poslu. Radni dan joj kreće tako što se malo kasnije budi, spremi sebi nešto na brzinu da pojede, malo odmori i ide na posao. Tvrdi da je u Srbiji zarađivala 400-450 evra plus bakšiš i nije mogla da živi sama kao podstanar. Seća se i da je najveći bakšiš na sezoni bio 130 evra na dan, a kad dođe veća grupa na ručak ili večeru dobijala je i po 20-30 evra po poseti.

“Nemojte samo da ste neke dekice, samo ne oni preko 30”

Na pitanje o svom emotivnom statusu je odlučila da se našali, pa je tako odmah rekla da je slobodna, ali i dodala da ima jedan uslov za budućeg dečka. “Slobodna sam, nemam dečka, tražim samo onog sa papirima – rekla je Anabela u svom intervjuu na Jutjub kanalu “Auslenderi”. “Mora da bude sa papirima, podrazumeva se da i ljubav ide u istom sklopu zajedno, ali ja želim da ostanem ovde. Ja bih volela da ostanem ovde, da živim i radim, pa sutra kada budem imala decu da ih tamo rodim. Mislim da su tamo bolji uslovi za njih, nego ovde”, rekla je Anabela.

Na komentar voditelja da će joj se posle ovog intervjua verovatno neko ko odgovara njenim uslovima javiti, dodaje samo jedno: “Nemojte samo da ste neke dekice, samo ne oni preko 30”. Na pitanje ko više ima prednost kod nje, neko ko joj se sviđa i nema tih papira ili neko ko joj se ne dopada toliko, ali ima neophodne papire – kaže sledeće:

“Meni ne ide u prilog da nema papire. Mislim naravno, ja bih da se zaljibim, sigurno da bi imao prednost onaj koji mi se sviđa”, rekla je ona. “Čim se upoznam sa njim pitaću ga da li ima papire, jer ako nema…”,kazala je ona odmahujući rukom kao reakciju na pitanje.

Njen plan jeste da napreduje, ne želi da zauvek radi kao konobarica, tako da se nada de ću moći kasnije da se zaposli u nekoj firmi. Mane njenog posla su joj uglavnom “neprijatni gosti”, jer iz njenog iskustva ona sa vlasnicima i menadžerima kafića nije imala nikakav sukob i neželjene reči.

IZVOR:ESPRESO.CO

Facebook Comments