PODELITE SA PRIJATELJIMA

Na području opštine Gadžin Han, u 34 mjesta u ovoj nerazvijenoj opštini na jugoistoku Srbije, u toku prošle godine rođeno je svega 26 beba, a dvoje od njih, blizanci Luka i Aleksa donijeli su sreću u dom Besjane i Ivana Kitanovića iz Zaplanjske Toponice.

Besjana je u Zaplanjsku Toponicu stigla iz Tirane prije četiri godine, a kruna njene i Ivanove ljubavi je rođenje dvojice sinova.

Besjana, Luka i Aleksa ostvarili su snove koje u srpskim selima godinama snivaju mnoge neženje, a to su snovi o porodici, supruzi i djeci.

Besjana ili Besa kako je sada svi uglavnom u selu zovu, sa osmijehom govori o svom dolasku u Zaplanjsku Toponicu koja je udaljena od njenog rodnog grada više od 500 kilometara, prenosi portal “Niške vesti”.

“Moj otac ima prijatelja iz Srbije i zahvaljujući njemu ja sam se udala za Ivana. Taj čovjek je advokat, radio je i u Albaniji i po malo priča albanski. On je pitao da li bi mogao da u Alabaniji pronađe djevojku za svog komšiju. Moj otac je rekao da ima kćerku za udaju i tako je sve krenulo. Ivan je došao u Tiranu, upoznali smo se. On nam je ispričao gdje živi, čime se bavi, šta rade njegovi roditelji, kako je u njegovom selu. Dopao mi se i odlučila sam da se udam za njega. Došla sam u Zaplanjsku Toponicu, pravili smo svadbu, vremenom sam naučila i srpski jezik“, rekla je Besjana.

Ona je kazala da se njen život u Tirani prije udaje značajno razlikovao od ovog sada u selu.

“Ja sam završila školu za šivenje i sedam godina sam radila u fabrici. Živjela sam u gradu i nisam znala da radim poslove koji se rade u selu, nisam umjela da kopam, sadim… Svekrva me je sve to naučila, ali prije rođenja djece nisam išla često sa njima da radim poljoprivredu, uglavnom sam se bavila kućnim poslovima. Sada se bavim samo kućom i djecom. Imam puno obaveza oko blizanaca, da ih nahranim, okupam, presvučem, uspavam…Svekrva mi puno pomaže, pošto suprug radi kao vozač“, objasnila je Besjana.

Ona je kazala da su je svi u Zaplanjskoj Toponici lijepo prihvatili i stekla je nove prijateljice. Nakon što su vidjeli kako se ona odlično uklopila u novu sredinu po neko iz sela je i pita da li ima neku drugaricu ili rođaku u Albaniji za udaju za svog sina ili rođaka.

“Lijepo mi je ovdje, ne nedostaje mi život u gradu, a ni posao u fabrici. Samo mi nedostaju moji najbliži. Imam u Tirani majku, oca, brata i snaju. Otac i majka su u penziji, brat i snaja rade, čujemo se redovno“, rekla je Besjana.

Besine komšinice iz Zaplanjske Toponice kazale su da ih je začudilo to koliko se ona brzo prilagodila životu na selu, naučila da radi sve seoske poslove, čak i da vozi kola i traktor.

“Žena je mnogo druželjubiva i nema šanse da vas ne ponudi da uđete u kuću kada svratite do njih, nema šanse da vas ne posluži kafom, sokom. Ponaša se kao da je ovdje sa nama odrasla, a ne da je došla iz strane zemlje. Oni su jedna domaćinska porodica u kojoj su svi mnogo vrijedni i svi puno rade, ali su i uspjeli da naprave lijepu kuću i da obezbijede sebi uslove za život mnogo bolje od onih koje mnogi imaju u gradu. Nedostojala su im samo djeca, a sad i njih imaju“, rekla je jedna od komšinica.

Mještani Zaplanjske Toponice priželjkuju da u njihovo selo dođe neka Besjanina rođaka ili drugarica iz Albanije jer, kako kažu, neženja je mnogo, a djevojke iz Srbije ne žele da se udaju na selu, čak ni one koje su u selima odrasle.

Prema njihovim riječima, neće ni u Zaplanjsku Toponicu, koja je u ravnici, manje od 40 kilometra udaljena Niša, a kamoli u neka udaljena planinska sela.

Posljednji popis pokazao je da su opština Gadžin Han i Crna Trava opštine u kojima se broj stanovnika najbrže smanjuje. Na području gadžihanske opštine živelo je poslije Drugog svjetskog rata 26.000 ljudi, a sada ih je svega 6.000. Velika većina mještana starija je od 60 godina, u školama na području opštine samo je 250 učenika.

IZVOR:ATVBL.RS

Facebook Comments