PODELITE SA PRIJATELJIMA

Priča dva brata iz Srbije koji su oženili Albanke pokazuje da ljubav ne poznaje granice.

Upravoslavnoj svetinji pod trobojkom su izgovorile sudbonosno “da”.

U Srbiji je zavladao je trend da muškarci, posebno u četrdesetim godinama koji nisu još uvijek našli srodnu dušu, a žive na selu, biraju za supruge Albanke.

Naime, kako ističu, neudate moderne djevojke ne žele da se bave poljoprivrednim poslovima ili stočarstvom, te bježe od poslova u domaćinstvu.

Ima sigurno dvadesetak godina kako su prve neženje iz Srnije krenule put te zemlje da kući povedu žene svog života koje su rade da ostanu na selu i tamo rode i gaje djecu.

O njihovom putešestviju snimljena je i emisija u kojoj je moglo da se vidi kako to izgleda kad Srbin ode po mladu u Albaniju, šta se dešava na albanskoj svadbi i kakvi su običaji.

Prvi je put Albanije, još ranije krenuo brat Zoran koji se oženio plavokosom Mihom koja kaže da je plakala kad je odlazila iz roditeljske kuće, ali da se sada već navikla i da joj je lijepo sa mužem, pa je i pomalo savladala srpski.

Pošto je vidio od brata, na isti korak odlučio se i Draža koji se oženio Mirom i u emisiji otkrio i koliko ju je, kako se reklo, “platio”. On kaže da je nije kupio kako to mnogi misle jer se nevjesti dopao takav kakav jeste, ali da je u troškove ušao put, pokloni za nju i slično, što je na kraju “izašlo oko 1.500 evra”.

– Mira me koštala samo običaj, put i ono što sam kupio njoj – kaže Dragutin kod od milja zovu Draža.

Mira je ispričala i da njen tata nije imao ništa protiv udaje za Srbina ali da se selu u okolini Tirane iz kojeg je to nije dopalo zbog rata i svega što se dešavalo između dva naroda.

Na pitanje zašto nije poslušala selo koje je reklo da to nije dobar izbor, Mira kaže zato što joj se Draža dopao i zato što se zaljubila u njega.

2 albanska običaja su morala da se ispoštuju

Jedan od najvažnijih običaja u dielu Albanije odakle je njegova Mira jeste da mlada iz porodične kuće i dvorišta nikako ne smije da se izveze kolima koja su parkirana gepekom ka kapiji, već mladoženja mora da u dvorište uđe u rikverc i da auto istjera samo naprijed, nikako drugačije, jer se to ne valja.

Najvažnije je bilo to da nije smio da poljubi mladu sve dok je ne izvede iz roditeljske kuće! On je jedva dočekao da uđu u auto i krenu za Srbiju da bi mogli da se najzad poljube.

Svojoj albanskoj nevjesti Srbin je nakupovao i silnih haljina od kojih je ona uglavnom birala bijele, jer joj se takve najviše sviđaju, iako mladoženja kaže da ta boja i nije baš za selo

IZVOR:SRPSKAINFO.COM

Facebook Comments