PODELITE SA PRIJATELJIMA

Bračni par Kristina i Džimi sada žive u Bosni, a razlog zašto su ovde je zato
Kristina i Džimi su prosvetni radnici koji su u Americi radili na fakultetu, a onda su dušli u Bosnu radi nekog projekta i tu su i ostali.
Zašto?
“Zato što nigde nismo naišli na toliko gostoprimstvo kao ovde. Kada smo se doselili u Maglaj, prvi komšija je odmah došao do nas i rekao “Bujrum, izvolite na kafu”. To nigde nismo doživeli!

U Americi se teže sklapaju prijateljstva. Ovde imamo više vremena za druženje, prijatelje.

Prošlo proleće sam bio u Americi i pitao sam prijatelje da odemo na kafu, a oni su mi rekli – Nemamo vremena sada, ali za tri nedelje možemo da odemo. “Šta im nedostaje iz Amerike?

“U Americi žive različite nacionalnosti i imaju prodavnice i restorane za te nacionalne manjine. Tamo možeš da osetiš različite kulture. Volim Bosu, ali ovde je samo Bosna,” objašnjava Kristina.

Džimi opet kaže da mu nedostaje porodica – dve sestre i dva brata.

Šta im najviše smeta kod Bosanaca?

“Mrzim padeže i ganjanje papira! To mrzimo! Uvek treba neki pečat za nešto i uvek nešto fali. Nije samo nama to teško i Bosancima je to teško. U Americi je dosta stvari on line, dok ovde moraš da odeš u opštinu, na šalter…”

Par kaže da im je vrlo teško palo učenje jezika koji je za njih neshvatljiv, pogotovo padeži pa zbog toga imaju i nekoliko neverovatnih anegdota.
Džimi je ispričao kako je on imao smešno iskustvo učenja jezika:

“Na času jezika sam trebao da kažem “Ona je kuvarica”, a ja sam rekao “”. Učitelj jezika mi je rekao – Ne, ne, ne smeš to tako da kažeš.” A meni to zvuči isto “kuvar i to”.

Isto tako im je bilo čudno kada je njihova ćerka sedela ispred radnje na betonu i jela sladoled, a stariji čovek joj je prišao i podigao je da ustane sa rečima “Nemoj tu da sediš, prehladićeš se!”

“Malo je reći da smo bili šokirani,” pričaju Džimi i Kristina.

Njih dvoje žele da poruče svim Bosancima sledeće:

“Ako svi mladi i pametni ljudi odu, Bosna će imati još više problema. Zato pozivamo sve mlade i pametne ljude da ostanu i doprinesu boljem životu u Bosni i njenom razvoju.”

IZVOR:STIL.KURIR.RS

Facebook Comments