PODELITE SA PRIJATELJIMA

Šokantan završetak Adria tour-a u Zadru će sigurno pokrenuti brojne rasprave o zdravstvenim merama u tenisu.

Adria tour u Zadru otkazan je pred finalni meč između Đokovića i Rubljova, jer je iz Monaka stigla vest da je bugarski teniser Grigor Dimitrov pozitivan na COVID – 19.

Dimitrov je u Zadru odigrao jedan meč protiv Borne Ćorića i onda se povukao sa turnira jer se nije osećao dobro.

Odmah nakon objave Bugarina organizatori su otkazali nastavak turnira.

Vest o pozitivnom testu jedne od najvećih zvezda Adria tour-a zasenila je apsolutno sve sportske događaje u svetu.. BBC ističe da je u Zadru na mečevima bilo po nekoliko hiljada ljudi, dok “Lekip” piše da se Jadranska turneja odvijala “bez ikakvog socijalnog distanciranja” i da su se sa Dimitrovim družili Đoković, Zverev, Tim…

“Ovo će pokrenuti rasprave o zdravstvenim merama u tenisu”, piše francuski list.

oković je već na udaru kritika! Zameraju mu ni sam, kad se već upuštao u organizaciju ozbiljnog projekta u doba pandemije, nije bio primer odgovornog ponašanja.

Poznati trener Bred Gilbert je na na Tviteru objavio fotografije na kojim sa Dimitrov grli sa Novakom, Čilićem i drugim teniserima, a usledio je ironičan komentar Endija Rodika:

“Navodno smo u pandemiji…”

Jedan od najuticajnijih svetskih teniskih novinara Ben Rothenberg smatra da je ceo Adria tour bio “srednji prst konceptu socijalnog distanciranja”.

“Nadam se da se niko drugi nije zarazio, ali to je nemoguće. Grigor će poslužiti kao primer ostalim igračima i sportistima koji koronavirus ne shvataju ozbiljno. Bolest je stvarna, rizici su stvarni”, napisao je.

na je koristila “Trimetazdin” koji je, prema agenciji za lekove Evropske unije, lek koji se koristi za lečenja angine pektoris i leči simptome vrtoglavice. Takođe, ovaj lek povećava efikasnost protoka krvi i poboljšava izdržljivost.

Nalazi se na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije u kategoriji “modulatori hormona i metabolizma”.

Tipične olimpijske slučajeve dopinga obrađuje i objavljuje UIO, koja privremeno izriče suspenziju i povlači sportistu sa takmičenja.

Sportisti i njihovi timovi mogu osporiti te odluke na Sudu za sportsku arbitražu koji se nalazi u Pekingu za rešavanje hitnih slučajeva. Postoji sudijsko veće koje je specijalizovano za slučajeve dopinga.

Program testiranja sportista za Olimpijske igre vodi Međunarodna agencija za testiranje, sa sedištem u matičnom gradu MOK-a, Lozani, u Švajcarskoj.

Kurir sport/Jutarnji.hr

Facebook Comments