Vožači i pešaci BUDITE NA OPREZU! Ako napravite saobraćajni prekršaj dok vam je dete u autu, preti vam OSAM PUTA VEĆA KAZNA

Mi smo prva zemlja u svetu koja je 2009. godine uvela ovo pravilo izričitom zakonskom formulacijom.

Za pojedine prekršaje u saobraćaju kazne su znatno strože ako ste ih učinili dok ste bili sa detetom mlađim od 12 godina. Udar po džepu može biti i do 8 puta teži, a za teže prekršaje učinjene dok vozite ili šetate dete možete da očekujete i zatvorsku kaznu do 30 dana.

Možete dobiti i više kaznenih poena, ali i dužu zabranu upravljanja motornim vozilima za teže prekršaje.

Mi smo prva zemlja u svetu koja je 2009. godine uvela ovo pravilo izričitom zakonskom formulacijom, kazao je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

– Država je time pokazala da je bezbednost dece izuzetno važna. Mi smo prva država u svetu koja je uvela to pravilo da je izričito propisana veća kazna kada se ugrožava bezbednost deteta. To je poruka učesnicima u saobraćaju, ali i policiji i sudovima da prisustvo deteta nikako ne može da bude ublažavajuća, već otežavajuća okolnost – kazao je Okanović.

 

Dešavalo se da vozači upravo činjenicu da je njihovo dete prisutno u vozilu pokušavaju da iskoriste kao olakšavajuću okolnost u nemiloj situaciji, ili da traže blaže kažnjavanje jer je njihovo dete povređeno u saobraćajnoj nezgodi koju su skrivili. Međutim, poruka zakona je jasna, roditelj mora naročito biti pažljiv u saobraćaju kada je dete u njegovom društvu.

U narednom periodu, otkriva Okanović, ići će se i korak dalje kada je reč o zaštiti dece u saobraćaju.

– Sledeći korak koji se tiče strožeg kažnjavanja biće da se presude iz takvih predmeta obavezno dostavljaju Centru za socijalni rad – kazao je Okanović.

Centar za socijalni rad tako će moći da preduzima određene mere iz svog delokruga.

Ovo su kazne koje su predviđene Zakonom o bezbednosti u saobraćaju.

NAJSTROŽE KAZNE: 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana

Ako pešak pređe ulicu na “crveno svetlo” ili ne postupi onako kako nalaže saobraćajni policajac koji reguliše saobraćaj kazna je 5.000 dinara. Ali ako vodi sa sobom i dete i učini ove prekršaje, kažnjava se sa 20.000 do 40.000 dinara ili zatvorom do 30 dana. Isto važi i za biciklistu koji prelazi kolovoz kada mu je to zabranjeno svetlosnom signalizacijom.

PROČITAJTE I OVO:  Devojčica (16) htela da proda nevinost za POLA MILIONA DINARA, kad je videla ko je mušterija - usledio je ŠOK!

Za pešaka koji kroči ili se šeta auto-putem ili putem rezervisanim za motorna vozila kazna je od 10 do 20 hiljada dinara. Ako sa sobom vodi i dete, kazna je duplirana, a može biti i zatvorska (do 30 dana).

Identična kaznena politika važi i za vozače koji ne propuste šinsko vozilo na prelazu preko pruge, dakle 10 do 20 hiljada dinara ako ne vozi dete ili decu, odnosno duplo veća uz mogućnost zatvorske ako je u njegovom automobilu dete.

Ako postoji rampa na pruzi, svaki vozač koji krene da prelazi dok se ona spušta ili je već spuštena, kao i dok je upaljena svetlosna i zvučna signalizacija platiće drakonsku kaznu od 20 do 40 hiljada dinara (ili će dobiti zatvorsku do 30 dana).

Ista kazna sledi i pešaku koji sa sobom vodi dete, dok je inače, za pešaka koji rizikuje život prelazeći prugu na ovaj način kazna 5.000 dinara.

STROGE KAZNE: 10.000 do 20.000 dinara

Pešak koji se kreće i zadržava na kolovozu ili iznenada stupa na put kažnjava se sa 5.000 dinara. Takođe, ukoliko se kreće po putu van naselja, mora da bude što bliže levoj ivici kolovoza u smeru kretanja, na način kojim ne ometa ili ne sprečava saobraćaj vozila ili mu sleduje kazna od 3.000 dinara. Ista kazna je i ako na putu koji nema trotoar ili drugu površinu namenjenu za kretanje pešaka koristi kolovoz u širini većoj od 1 metra, računajući od ivice kolovoza.

Na putu koji ima trotoar ili površinu pored kolovoza pogodnu za kretanje pešaka on je dužan da se kreće tim površinama, a kazna za prekršaj je 5.000 dinara. Radi obilaženja neke prepreke na trotoaru, pešak je dužan da, pre stupanja na kolovoz, obrati pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila koje mu se približava i da se prethodno uveri da stupanjem na kolovoz ne ugrožava bezbednost saobraćaja. U suprotnom, takođe može da plati 5.000 dinara.

Pešak je dužan da preko kolovoza i biciklističke staze prelazi pažljivo i najkraćim putem, nakon što se uveri da to može da učini na bezbedan način. U suprotnom, kazna je 5.000 dinara. Na putu sa pešačkim prelazom ili posebno izgrađenim prelazom, odnosno prolazom za pešake, pešak je dužan da se pri prelaženju puta kreće tim prelazom, odnosno prolazom, ako oni nisu od njega udaljeni više od 100 metara. Kazna je takođe 5.000 dinara.

PROČITAJTE I OVO:  Referendum na severu za 20 godina!? Novi NEMAČKI PLAN za KiM neprihvatljiv za Srbiju

Na pešačkom prelazu, na kome saobraćaj nije regulisan svetlosnim saobraćajnim znacima ni znacima koje daje policijski službenik, pešak je dužan da se pre stupanja na pešački prelaz, prethodno uveri da može da pređe na bezbedan način, tako da stupanjem na kolovoz ne ugrožava bezbednost saobraćaja. Za kršenje ovog pravila takođe je predviđena kazna 5.000 dinara.

Ali za sve ove navedene prekršaje kazna za pešake je 10 do 20 hiljada dinara ako sa sobom vode i dete!

BLAŽA KAZNA: 5.000 dinara

Prilikom kretanja noću i u uslovima smanjene vidljivosti pešak koji se kreće po kolovozu na javnom putu van naselja, mora biti osvetljen ili označen reflektujućom materijom, a kazna za ovaj prekršaj je 3.000 dinara. Ako vodi i dete, kazna je 5.000.

VIŠE KAZNENIH POENA, DUŽA ZABRANA UPRAVLJANJA

Ukoliko se u vreme izvršenja prekršaja u vozilu učinioca prekršaja za koje je predviđeno obavezno izricanje kaznenih poena, nalazi dete mlađe od 12 godina, osim u autobusu kada se ne vrši organizovan prevoz dece, kao i u slučaju činjenja prekršaja iz poglavlja “Obaveze vozača prema pešacima”, učiniocu prekršaja će se predviđeni broj kaznenih poena za taj prekršaj uvećati za 2.

Ukoliko se u vreme izvršenja prekršaja za koji je predviđeno obavezno izricanje zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom, u vozilu, odnosno na vozilu kojim upravlja učinilac prekršaja, nalazi dete starosti do 12 godina, osim u autobusu kada se vrši organizovan prevoz dece, kao i u slučaju činjenja prekršaja iz poglavlja “Obaveze vozača prema pešacima” učiniocu prekršaja će se predviđena zaštitna mera uvećati za dva meseca.

IZVOR;SRBIJA.DANAS

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *