PODELITE SA PRIJATELJIMA

Uzrok fenomena gotovo masovne udaje Albanki za državljane Srbije i Crne Gore je katastrofalan materijalni položaj većine porodica u „zemlji orlova“. Ali ne samo to, već i činjenica da je odnos žena prema muškarcima pet prema jedan . Tolika razlika u korist ljepšeg pola je produkt masovnog iseljavanja muškaraca za zemlje Zapadne Evrope, otkako je nedavno dozvoljeno putovanje albanskim pasošem bez viza. Mladići odlaze, a djevojke većinom ostaju jer im patrijarhat na neki način to nalaže.

Tragom informacije da su u poslednje vrijeme učestale prevare lažnih provodadžija koji za svoje „usluge“ naplaćuju između tri i četiri hiljade evra, i podmeću srpskim i crnogorskim mladoženjama djevojke iz bordela i kafana, koje se kući vrate sa same granice, posjetili smo neke od agencija koje se bave ovim prilično popularnim poslom. Tako smo stigli do agencije „Dionis“ u Tirani, čijeg menadžera Martina Dedaja zatičemo kako upravo dočekuje mladoženju iz okoline Podgorice. Pitamo ga za proceduru postupka upoznavanja djevojaka iz Albanije sa momcima iz drugih država. I dobijamo odgovor da agencija „Dionis“ ima ugovore o saradnji sa istoimenom agencijom u Crnoj Gori, koja ima kancelariju u Sutomoru, kao i sa Udruženjem „Vidovdan“ iz istog mjesta.

“Njima se javljaju mladoženje, a mi na osnovu zahtjeva tih momaka tražimo mlade, mahom po selima i prigradskim naseljima Albanije. Pošto nađemo odgovarajuću djevoku ili više njih, zakazujemo dolazak mladoženje, koji mora biti precizan i bez odugovlačenja, jer se ovdje drži do date riječi, takozvane bese” – kaže Dedaj za portal IN4S.

Ukoliko se mlada i mladoženja dopadnu jedno drugom, odlazi se kod mladine kuće, gdje ona traži saglasnost roditelja za vjeridbu. Sagovornik našeg portala objašnjava da se često dešava i da se upoznavanje vrši direktno kod mladine kuće, ukoliko to traži njena porodica. Najčešće roditelji mlade prije nego se cijela stvar okonča zahtjevaju da se uvjere u imovno stanje budućeg zeta. Insistiraju da pođu i vide kako mladoženja živi i gdje mu je kuća. Taj trošak puta i trošak vađenja pasoša, koji najčešće nemaju ni mlada ni njeni roditelji snosi mladoženja.

Ipak, naglašava Dedaj, dolazak mladine porodice u obilazak mladoženje je uglavnom čista formalnost, jer je glavna stvar da su se djevojka i momak dopali jedno drugom, i da je sa obe strane saopštena istina o porodičnom i imovnom stanju, koje ne mora biti naročito sjajno da bi mlada pristala da se uda, jer Albanke u ruralnijim krajevima žive izuzetno teško. Neke albanske porodice žive čak i bez struje, ali ih to ne sprečava da ostanu patrijarhalni, kakvi uglavnom jesu oni koji žive na selu.

Čitav posao, ističe Dedaj, završava se za dvadesetak dana. Nekada ranije, ako mlada ima pasoš, a nekada i koji dan duže ako ga nema, jer procedura regulisanja pasoša traje od 4 do 20 dana, zavisno od toga da li je zatražen onaj koji se dobija urgentno i košta nešto više, ili pak u standardnoj proceduri. Usluga agencije koja posreduje košta između 2.500 i 3.000 evra. Mladoženja, po običaju koji važi u Albaniji, prije nego izvede mladu iz kuće njenih roditelja ostavlja i čast roditeljima, na tacni od kafe. To je najčešće 100 do 200 evra, priča nam Dedaj, čija agencija je do sada sklopila preko 300 brakova između Albanki i državljana Srbije i Crne Gore. Podrazumijeva se da mladoženja donosi prsten, uz neko lanče ili narukvicu još za mladu, a obavezan je i da joj kupi jedan odevni komplet u kome izlazi iz kuće.
Dedaj: Kloniti se prevaranata

Dedaj upozorava da je puno prevaranata u ovom poslu. Javno savjetujem svima koji odluče da se žene iz Albanije da se klone izvjesne Vere iz Skadra, koja je klasični prevarant i pljačkaš. Ona je, tvrdi naš sagovornik, do sada prevarila na stotine mladića podmetanjem kojekakvih prostitutki i konobarica, koje odmah na granici pobjegnu od mladoženje nazad, a ona istog trenutka promijeni broj telefona. Više puta je bila u zatvoru ta Vera, i uprkos tome ponovo se bavi prevarama, kaže Dedaj. Iz Udruženja građana „Nova nada“ u Kraljevu kažu da su im se javili i prevareni momci koje je na „tanak led“ navukao izvjesni Moka, koga se, vele, takođe treba kloniti.

Sve je manje Albanki za udaju

Dedaj takođe kaže da je primjetan trend opadanja interesovanja mladih za udaju prema Srbiji i Crnoj Gori, jer polako i djevojke odlaze iz Albanije prema Zapadnoj Evropi. Momke do najviše 43 godine, recimo, dosta lako oženimo, ali one starije sve teže i teže, jer ni Albanke ne pristaju više baš na veliku razliku u godinama sa supružnikom.

Preko fejsbuka „Provodadžija Skadar“ do mlade u Albaniji

Darko Miladinović iz okoline Aleksinca do sutomorskog udruženja „Vidovdan“ i agencije „Dionis“ došao je preko fejsbuka, i oni su mu pomogli da sklopi brak sa Manjolom Vatnikaj iz okoline Tirane. Nedavno su dobili i sina iz tog braka.

„Jednostavno sam ukucao na fejsbuku termin „Dionis – agencija za bračno posredovanje“ i došao do ljudi sa kojima sam potom ostvario kontakt telefonom, sreo se sa njima i dogovorio čitav posao. Ja sam prezadovoljan i zahvalan sam i njima i Bogu što su mi pomogli da formiram porodicu“ – iskren je Darko (39). Za opciju preko fejsbuka zasnao sam od jednog poznanika iz sela koje je susednom mom, jer se on prije mene tako oženio. A sutomorsko Udruženje „Vidovdan“ i agencija „Dionis“ pomogli su, pored ostalih, i Ivici Vojinoviću i Anji Đeljošaj (sa slike) da se uzmu. I kod njih je, kaže Ivica, prinova na putu. Ivica kaže da je veoma zahvalan i izvjesnom Saši iz Niša koji ga je ustvari i spojio sa provoddžijama iz Sutomora i Tirane.

Albanke koje se udaju za građane Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, uglavnom su katoličke i islamske vjere. Pravoslavne Albanke žive na Jugu i one uglavnom nisu u nuždi za udajom van Albanije. Eventualno se udaju u Grčkoj, ako ne u svom kraju. Međutim, gotovo nijedna katolkinja ili muslimanka ne pravi pitanje ako suprug predloži da ona primi pravoslavlje i vjenča se u pravoslavnoj crkvi. Uostalom, malo ko na tome insistira među mladoženjama, kaže Dedaj. Naš sagovornik ističe da prvi put govori za medije na ovu temu, jer, kaže, ne voli samoreklamiranje. O njegovoj korektnosti i korektnosti njegovih partnera sa kojima sarađuje, veli, govore stotine uspješnih brakova i nijedna primjedba srpsko-albanskih i crnogorsko-albanskih parova.

Predrasude i gluposti

Dedaj kaže da su najveće gluposti i predrasude priče o tome kako Albanci preko žena žele da pojačaju svoj uticaj u Srbiji i Crnoj Gori. Takve priče su najobičnija propaganda, laž i neznanje. Upravo neki mediji koje kontrolišu kosovski biznismeni u Tirani vode snažnu kampanju da se prekine udaja Albanki za Srbe i Crnogorce. Nažalost ta kampnja je dosta uspješna, jer kod jednog broja djevojaka su uspjeli da omrznu Srbe i Crnogorce. Ti mediji vaše sunarodnike predstavljaju kao albanske krvnike i zato je po njima strašno što im vi na neki način uzimate njihove sunordnice koje umjesto da rađaju Albance rađaju Srbe.

Ogromna je razlika između Albanaca iz Albanije i onih sa Kosova i Metohije, priča Dedaj. Mi čak Albancima sa Kosova ne damo naše djevojke jer ih smatramo prevarantima u najvećem broju, dok Srbe i Crnogorce doživljavamo na mnogo pozitivniji način. I to je fenomen, ali je tako – kaže Dedaj.

Preko „Dionis“ agencije stižu i djevojke iz Rusije i Novorusije

U poslednje vrijeme agencija „Dionis“ iz Sutomora uspješno posreduje i kod ženidbe građana Srbije i Crne Gore sa Ruskinjama, ali i pravoslavkama iz Novorusije, prije svega iz Donjecke Republike. Ovih dana u Herceg Novom se udala 35-godišnja Ina Ignijatova za 47-godišnjeg Zorana, privatnog preduzetnika, a neposredno prije nje 12 Ruskinja preko ove agencije Stiglo je u Kruševac, Čačak, Podgoricu, Berane i Bar.
Kako kažu u agenciji „Dionis“, pravoslavke iz Novorusije spas traže od teškog života koji je, vele, posebno postao nepodnošljiv nakon ratnih dešavanja na tom području, koja dobrim dijelom i dalje traju.

U „Dionisu“ objašnjavaju da je procedura ženidbe sa djevojkama iz Rusije i Novorusije mnogo jednostavnija, jer ko ne želi ne mora ići tamo, već se sa djevojkama može pričati putem skajpa, uz obezbeđenog prevodica koji je Srbin, i tako se može dogovoriti brak.I ukupni troškovi su dosta manji nego što je to slučaj sa Albanijom, jer pošto nema potrebe za odlaskom u Rusiju i Novorusiju, ušteda je velika, budući da nema nikakvih pratećih, podrazumevanih troškova. Uz ugovorenu cijenu posla, koja je oko 2.500 evra, mladoženjin jedini trošak je avionska karta u jednom smjeru za djevojku, pošto se o braku postigne dogovor posredstvom agencije.

IZVOR>www.in4s.net

Facebook Comments